logo-vzdelavaci6.png

JUDr. MUDr. Peter Kováč, PhD. et PhD.; JUDr. Andrea Moravčíková, PhD.

Slovensko

Naše omyly z pohľadu súdneho znalca a sudcu

Abstrakt

Prevádzka privátnej praxe so sebou nevyhnutne prináša stret s právom. To môže byť milé a zábavné, ale aj kruté a nemilosrdné. Krátky náhľad do tajov právneho rozmeru zubnolekárskej praxe Vám poskytne vzácna kombinácia odborníkov – advokát a súdny znalec a sudkyňa najvyššej súdnej inštancie. Budú sa sústrediť na objasnenie základných vzťahov medzi právom verejným a súkromným tak, aby aj právni laici zrozumiteľným spôsobom porozumeli rôznorodým vzťahom, ktoré pri ich každodennej činnosti môžu mať právny rozmer. Nebude reč o paragrafoch a teoretických princípoch, ale cez skutočné prípady a už riešené situácie poslucháčom poskytne návod na orientáciu v kompetenciách Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, odlíšia úlohy správneho a civilného súdnictva a rozdiely medzi nárokmi vznikajúcimi v oblasti súkromného práva a trestného práva.

______________________

BIO

JUDr. MUDr. Peter Kováč, PhD. et PhD.

Peter Kováč (1972) je absolventom Lekárskej fakulty (1996) a Právnickej fakulty (2002) Univerzity
Komenského. V rokoch 1996 – 2009 pôsobil ako asistent a neskôr ako odborný asistent na Ústave súdneho lekárstva LF UK, kde znovu pôsobí od roku 2023. Atestoval z patologickej anatómie (1999) a súdneho lekárstva (2003). V roku 2003 obhájil na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity rigoróznu prácu na tému „Znalec a znalecký posudok v trestnom konaní“. Peter Kováč je Of Counsel v bratislavskej kancelárii Kinstellar. Zameriava sa na sektory biologických vied a zdravotnej starostlivosti, riešenie sporov, dodržiavanie predpisov, riziká a citlivé vyšetrovania a TMT. Od roku 2003 pôsobí pedagogicky na katedre trestného práva a kriminológie Právnickej fakulty Trnavskej Univerzity ako odborný asistent. Od roku 2008 je partnerom znaleckej organizácie forensic.sk Inštitút forenzných medicínskych expertíz s. r. o.. Je autorom niekoľkých desiatok odborných a vedeckých prác z oblasti forenznej medicíny a práva.

JUDr. Andrea Moravčíková, PhD.

JUDr. Andrea Moravčíková, PhD.,absolventka pregraduálneho (1997) aj postgraduálneho (2002) štúdia na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, v roku 2006 absolvovala program University of Cambridge, UK, a získala Cambridge Diploma in Introduction to English Law and the Law of European Union. Pôsobila ako vysokoškolský učiteľ do roku 2008, počas doktorandského štúdia sa zúčastnila niekoľkých študijných pobytov, napr. St. Anne’s College, Oxford University, UK, St. Louis University v USA a Göteborg University vo Švédsku. V januári 2008 bola vymenovaná za sudkyňu, pôsobila Okresnom súde Trnava, následne na Krajskom súde v Trnave a od mája 2015 Najvyššom súde SR, kde od roku 2020 vykonáva funkciu podpredsedníčky.

Venuje sa pravidelnej prednáškovej a publikačnej činnosti v oblasti komentárovej tvorby k Obchodnému a Občianskemu zákonníku, je tiež členkou niekoľkých redakčných rád odborných časopisov a je členkou rekodifikačnej komisie pre nový Občiansky zákonník. Od roku 2023 je členkou kuratória Akadémie európskeho práva ERA v nemeckom Trieri. Na Súdnom dvore Európskej únie v Luxemburgu absolvovala rokoch 2019/2020 dlhodobú stáž sudcu.

 

SHARE:

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email