logo-vzdelavaci6.png

prof. Dr. Kaan Orhan

Turecko

Umelá inteligencia a blockchain v zubnom lekárstve a rádiológii: Čo prinesie budúcnosť?

Abstrakt

Umelá inteligencia (AI) v zdravotníctve je použitie algoritmov a softvéru na aproximáciu ľudského poznania pri analýze komplexných medicínskych údajov. Konkrétne, AI je schopnosť počítačových algoritmov aproximovať závery bez priameho ľudského vstupu. To, čo odlišuje technológiu AI od tradičných technológií v zdravotníctve, je schopnosť získať informácie, spracovať ich a poskytnúť koncovému používateľovi presne definovaný výstup. AI to robí pomocou algoritmov strojového učenia, ktoré dokážu rozpoznať vzorce správania a vytvoriť si vlastnú logiku. Táto prednáška vysvetľuje základné princípy hlbokého učenia a jeho aplikácie, ako aj technológie blockchain budú diskutované technické požiadavky a uvádza príklady úspešnej aplikácie techník hlbokého učenia v zubnom lekárstve a rádiológii na základe našich klinických štúdií.

___________________
Bio

Kaan Orhan, DDS MSc MHM PhD, BA, Dr. Hc je dekanom a profesorom dentomaxilofaciálnej rádiológie na Ankarskej univerzite, Fakulte zubného lekárstva, kde pôsobí na oddelení dentomaxilofaciálnej rádiológie na Ankara University v Ankare, Turecko. Ako hosťujúci profesor pôsobil v rokoch 2018 – 2020 na OMFS-IMPATH Research Group, Department of Imaging and Patology, University of Leuven, Belgicko. V súčasnosti je hosťujúcim profesorom na Lekárskej fakulte Univerzity v Lubline v Poľsku a na univerzite Semmelweis v Maďarsku. V roku 2023 získal na univerzite Semmelweis titul „Doctor Honoris Causa“. 

Dr. Orhan získal diplom zo zubného lekárstva v roku 1998 a doktorandské a rezidenčné štúdium v ​​oblasti maxilofaciálnej rádiológie ukončil v roku 2002 na Fakulte zubného lekárstva Univerzity Osaka v Osake v Japonsku a na Fakulte zubného lekárstva Ankarskej univerzity. V roku 2004 začal svoju akademickú kariéru na Ankarskej univerzite ako konzultant na Fakulte zubného lekárstva. V rokoch 2004 – 2006 pôsobil ako maxilofaciálny konzultant a lektor na tej istej univerzite. Docentom sa stal v roku 2006 a riadnym profesorom v roku 2012. V rokoch 2007 – 2010 bol zakladateľom a predsedom Dentomaxilofaciálnej rádiológie na Near East University, Cyprus.

Má viac ako 400 medzinárodných publikácií v recenzovaných časopisoch a získal viac ako 7000 citácií zo svojich štúdií s h indexom 47. Významne prispel najmä v oblasti maxilofaciálnej rádiológie. Bol pozvaný na mnohé prednášky na domácich a medzinárodných vedeckých stretnutiach. V rokoch 2008 – 2012 pôsobil ako predseda Výskumného a vedeckého výboru Európskej akadémie dentomaxilofaciálnej rádiológie (EADMFR) v rokoch 2012 – 2014 pôsobil ako viceprezident a neskôr prezident EADMFR (2014-2016). Pôsobil aj vo výskumnom a vedeckom odbore IADMFR (2011-2023) a bol zvolený do prezidentskej funkcie (2025-2027).

Je členom Americkej akadémie orálnej a maxilofaciálnej rádiológie (AAOMFR), Japonskej rady pre dentomaxilofaciálnu rádiológiu, Európskej spoločnosti pre rádiológiu hlavy a krku (ESHNR), Európskej spoločnosti pre magnetickú rezonanciu v medicíne a biológii (ESRMB) a Tureckej spoločnosti pre magnetickú rezonanciu.

Bol členom rady špecializačného výboru na Ministerstve zdravotníctva a pôsobil ako odborník pre uznávanie špecializácie v dentomaxilofaciálnej rádiológii v Turecku. Je editorom viacerých časopisov a recenzentom viac ako 50 rôznych lekárskych časopisov. Je spoluautorom a a prispel do viac ako 10 kníh, ktoré sú napísané v angličtine a turečtine.

Prof. Dr. Kaan Orhan bol zahrnutý do zoznamu „Najvplyvnejší vedci sveta“, ktorý bol publikovaný Stanfordskou univerzitou v rokoch 2021 – 2023, s podielom 2 % podľa akademického a vedeckého výkonu medzi 7 miliónmi výskumníkov po celom svete. V roku 2020 získal ocenenie „Inovatívny zubár roka“ za svoju prácu s názvom Aplikácia umelej inteligencie v zubnom lekárstve. Okrem toho v rokoch 2018 a 2019 získal ocenenie Lincoln R. Manson-Hing Honorable Mention, ktoré udeľuje Americká asociácia pre orálno-maxilofaciálnu rádiológiu, Cenu za vedu na Univerzite v Ankare (2018), druhú cenu Tureckej zubnej spoločnosti za orálne a dentálne zdravie (2015) a „52. cenu za zubné zdravie“ v roku 2011 na Japonskom kongrese pre dentomaxilofaciálnu rádiológiu. Získal ocenenie za najlepšiu štúdiu na Európskom kongrese pre dentomaxilofaciálnu rádiológiu v roku 2008 a ocenenie „Yoshida Manufacturing Award“ na „7. Ázijskom kongrese pre orálno-maxilofaciálnu rádiológiu“ v roku 2008.

SHARE:

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email