logo-vzdelavaci6.png

doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Česko

Reálne aplikácie AI v stomatológii v roku 2024 a Odporúčanie ERO FDI pre zubných lekárov

Abstrakt

Umelá inteligencia (AI) sa v roku 2024 bude v stomatológii uplatňovať rôznymi inovatívnymi spôsobmi. Tu sú niektoré z najvýznamnejších aplikácií:

Diagnostická asistencia: Nástroje umelej inteligencie sa stále častejšie používajú na diagnostiku stomatologických ochorení. Analýzou zubných snímok, ako sú röntgenové snímky, môže AI pomôcť presne identifikovať problémy, ako sú zubné kazy, parodontóza, a dokonca aj príznaky rakoviny ústnej dutiny. Tieto systémy môžu zubárom ponúknuť druhý názor a pomôcť pri včasnom odhalení ochorenia. Plánovanie liečby: Umelá inteligencia pomáha vytvárať personalizované plány liečby na základe individuálnych údajov pacienta. V prípade ortodoncia môže AI simulovať pohyby zubov a predpovedať výsledky ortodontickej liečby, čím pomáha pacientom a zubným lekárom predstaviť si potenciálne výsledky ešte pred začatím liečby.

Správa pacientov: Systémy poháňané AI efektívnejšie spravujú záznamy o pacientoch a plánovanie schôdzok. Tieto systémy dokážu predvídať nedostavenie sa alebo zrušenie návštevy, optimalizovať plánovanie s ohľadom na efektivitu a dokonca pripomínať pacientom nadchádzajúce schôdzky a následné kontroly.

Automatizované sledovanie pacientov: V zubných ordináciách sa skúma možnosť využitia umelej inteligencie pre monitorovanie pacientov v reálnom čase, kedy sa analyzujú dáta zo senzorov, aby sa zaistila bezpečnosť počas zákrokov. AI môže napríklad monitorovať životné funkcie a upozorňovať zdravotnícky personál na anomálie, ktoré môžu znamenať problémy alebo komplikácie.

Vylepšené zubné zobrazovanie: Umelá inteligencia zlepšuje interpretáciu zubného zobrazovania tým, že zlepšuje jasnosť a detailnosť snímok pomocou pokročilých techník spracovania obrazu. To nielen pomáha pri lepšej diagnostike, ale tiež znižuje potrebu opakovaného zhotovovania zubných röntgenových snímok, čím sa znižuje expozícia žiarenia.

Robotická stomatológia: Robotické systémy riadené umelou inteligenciou sa vyvíjajú pre špecifické zubné zákroky, vrátane implantátov a ošetrenia koreňových kanálikov, aj keď sú stále v ranej fáze. Cieľom týchto systémov je zvýšiť presnosť a znížiť chybovosť pri zložitých zákrokoch.

Školenia vo virtuálnej realite (VR) a rozšírenej realite (AR): Umelá inteligencia je tiež integrovaná s technológiami VR a AR, aby poskytla pohlcujúce prostredie pre školenia študentov a odborníkov v odbore zubného lekárstva. Tieto nástroje simulujú reálne scenáre a postupy a ponúkajú praktické skúsenosti bez súvisiacich rizík.

Teledentistry: Teledentálna stomatológia je vďaka umelej inteligencii efektívnejšia a umožňuje diagnostiku a konzultácie na diaľku. Nástroje umelej inteligencie analyzujú snímky zubov a ďasien zaslané pacientom a poskytujú predbežné posúdenie a odporúčania pred konzultáciou so zubným lekárom na diaľku. Vďaka týmto pokrokom je zubná starostlivosť dostupnejšia, efektívnejšia a personalizovanejšia, čo má za cieľ zlepšiť výsledky pacientov a zefektívniť zubnú ordináciu.

___________________
Bio
Dátum narodenia : 8. 7. 1969 Praha
Pracovná pozícia:
a) Docent – Univerzita Karlova Praha
b) Docent – Slovenská zdravotná univerzita Bratislava
c) prednosta – ASKLEPION Holding
d) Česká stomatologická komora, prezident
 
Profesijné a vedecké organizácie : – Predseda – Spoločnosť estetickej a laserovej medicíny – Česká lekárska spoločnosť
– Predseda – Európska lekárska laserová asociácia, od roku 1999
– Vedecký sekretár – Česká stomatologická spoločnosť pre protetickú stomatológiu

SHARE:

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email